HUPFAS s potpredsjednikom Europske komisije

HUPFAS s potpredsjednikom Europske komisije

HUPFAS s potpredsjednikom Europske komisije

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič, uz potporu predsjednika Jean-Claude Junckera, nedavno je krenuo na Energy Union Tour kroz svih 28 zemalja članica, kako bi uspostavio dijalog s vladama, parlamentima, poslovnom zajednicom, građanima i nevladinim organizacijama. Bili smo na njegovom zadnjem odredištu, u Dubrovniku.

HUPFAS s potpredsjednikom Europske komisije

Kampanja je počela u svibnju, kada je Maroš Šefčovič posjetio Nizozemsku a prije toga na svom blogu napisao: "Svi smo mi suočeni s istim izazovima: energetskom nesigurnosti, cijenama energije i klimatskim promjenama. Energy Union (Energetska zajednica) je način na koji možemo učinkovitije rješavati ta pitanja zajedno; bržim tempom i uz niže troškove ".

Energetska učinkovitost znači energetsku sigurnost

Prije susreta sa zainteresiranim građanima, Šefčovič se susreo s visokim političarima - uključujući premijera Hrvatske i Predsjednicom - kao i s 15 ministara energije iz regije.

Iako su opskrba energijom i energetska sigurnost bile glavne teme razgovora, HUPFAS se pobrinuo da to nisu jedini problemi o kojima se raspravljalo. U sklopu dijaloga građana, održanog zajedno s hrvatskim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, aktivno smo se uključili i Anđelka Toto-Ormuž kao članica HUPFAS-a je postavila pitanje je li energetska obnova zgrada, kao jedno od rješenja za energetsku nesigurnost, bila na dnevnom redu na njegovim sastancima, na što je Šefčovič odgovorio sljedeće (donosimo dijelove a cijeli video možete pogledati ovdje.

"Energetska učinkovitost je vrlo usko povezana s energetskom sigurnošću, a naši najnoviji izračuni pokazuju da ako povećamo energetsku učinkovitost za samo 1% smanjiti ćemo uvoz plina za 2,6%". Maroš također spominje financijske implikacije, naime € 400.000.000.000 trošimo svake godine na uvoz plina i nafte, od čega 40% se koristi za grijanje i hlađenje u zgradama EU.

"To je ogromna količina novca, a ipak već sada imamo tehnologije dostupne u Europi koje omogućuju smanjenje razine potrošnje energije u našim objektima".

Prepreke

U prosjeku, 70-75% zgrada u EU nisu energetski učinkovite kao što bi mogle biti, a problemi proizlaze iz nedostatka financijskih potpora.

"Gradonačelnici mi govore da se energetski učinkovite obnove stambenih prostora mnogo složeniji problem nego kod javnih zgrada poput škola i bolnica. Ulaganja moraju biti veća u obnove stambenih zgrada, i ukoliko stanari ili vlasnici na daju dopuštenje , to je onda stvarno problem ".

Rješenje - Smart Financing for Smart Buildings i mirovinski fondovi

Međutim, Šefčović je optimističan. Kao rješenje, on je uveo novi financijski instrument - Smart Financing for Smart Buildings – koji će zajedno s Europskom investicijskom bankom, Junkerovim investicijskim fondom i nacionalnim komercijalnim bankama izgraditi snažnu bazu podrške Također je spomenuo mirovinske fondove, koji kontroliraju imovinu u vrijednosti od oko € 9.000 milijardi, koji žele ulagati u održivo gospodarstvo i zelena rješenja, ali da bi se to dogodilo potrebni su pametni instrumenti financiranja prije svega.

Na kraju je zahvalio građanima Dubrovnika za njihovu toplinu, kako u pogledu svojoj gostoljubivosti tako i otpornost na visoke temperature u prostoriji (vanjska temperature oko 40 °C). "Vaša strast, interes, i izvrsna pitanja učinili su sve ovo vrijednim, a briljantna ideja ministra Vrdoljaka da skinemo kravate pomogla mi je da to malo lakše razmišljam", zaključio je Šefčovič.