Energetska učinkovitost u pokretu, Sisak

Izjava za medije – energetska učinkovitost u pokretu, Sisak

CROSKILLS - energetska učinkovitost u pokretu

Promocija građevinskih vještina u energetski učinkovitoj gradnji

U organizaciji Udruženja obrtnika Sisak, Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije i Strukovne škole Sisak, a u okviru europskog projekta CROSKILLS, 07. listopada 2016. u prostoru Udruženja obrtnika Sisak održano je promotivno-edukativno događanje usmjereno na promociju građevinskih vještina u energetski učinkovitoj gradnji i afirmaciju građevinskih zanimanja općenito. Događanje u Sisku označilo je početak promotivne CROSKILLS kampanje „Energetska učinkovitost u pokretu“ koja će do kolovoza 2017. godine posjetiti 12 hrvatskih gradova.

CROSKILLS poziv za medije

Osim informativno-edukacijskog dijela, u kojem su široj javnosti predstavljeni projekt CROSKILLS te mogućnosti obnove tradicijske graditeljske baštine na energetski učinkovit način, zainteresirani posjetitelji u Sisku prisustvovali su i natjecanju kojim su predstavljene vještine građevinskih radnika u energetskoj učinkovitosti u zanimanjima monter suhe gradnje i soboslikar/ličilac. U vremenu od 45 minuta četiri su ekipe dobile zadatak obraditi vanjsku i unutarnju stranu vanjskog (fasadnog) zida, na drvenom zidu koji je predstavljao imitaciju tradicionalne posavske kuće korablje, a koji su izradili učenici Strukovne škole Sisak. Natjecateljske ekipe bile su sastavljene od nezaposlenih i zaposlenih građevinskih radnika te učenika građevinskih zanimanja Strukovne škole Sisak, a radile su pod budnim okom stručnog povjerenstva koje je na kraju odabralo one najbolje.

Projekt CROSKILLS (dio europske inicijative Build Up Skills) usmjeren je na cjeloživotnu izobrazbu hrvatskih građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti, te jačanje kvalifikacija obrtnika, zaposlenih i nezaposlenih građevinskih radnika osobito nakon osnovnog obrazovanja ili početničkog rada.

Kako bismo istaknuli važnost cjeloživotne izobrazbe i aktivnog usavršavanja u različitim segmentima rada, organizatori su događanje obogatili i izlagačko-prodajnom izložbom kojom su se predstavili obrtnici, učeničke zadruge i obrtnička udruženja s područja Siska i Sisačko-moslavačke županije. Tako su mnogobrojni posjetitelji na štandovima mogli naći i makete tradicionalne posavske kuće korablje, a učenici Srednje škole Petrinja predstavili su prehrambene proizvode iz vlastite proizvodnje - prirodne sokove i zdrave grickalice. Prigodne, ručno oslikane suvenire od drveta za posjetitelje je pripremila Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Grada Siska - Klub Žabica, u suradnji s učenicima Strukovne škole Sisak. Hrvatski zavod za zapošljavanje predstavio je mjere aktivnog zapošljavanja kojima se potiče uključivanje nezaposlenih osoba u obrazovanje za građevinska zanimanja, kao i profesionalno informiranje i savjetovanje učenika prilikom izbora zanimanja ili studija, te nezaposlenih osoba o kretanjima na tržištu rada, osobito usmjereno na deficitarna građevinska zanimanja u fokusu današnjeg događanja, kao i samog projekta CROSKILLS.

U cilju promocije CROSKILLS programa izobrazbe, te povećanja interesa za obrazovanje u građevinskim zanimanjima – koji je sada vrlo nizak – promotivna kampanja „Energetska učinkovitost u pokretu“ diljem Hrvatske bit će usmjerena na 6 prioritetnih građevinskih zanimanja. Osim financiranja edukacije i natjecanja u znanjima i vještinama građenja u energetski učinkovitoj gradnji, projektni tim CROSKILLS odlučio je angažirati učenike i lokalne udruge u pripremi poklona i osvježenja te na taj način pomoći rad lokalnih udruga, učeničkih zadruga i stručnih aktiva.

Kako bi se teme cjeloživotne izobrazbe i afirmacije građevinskih zanimanja što bolje približile široj javnosti diljem zemlje, te sadašnjim i budućim građevinskim radnicima kao potencijalnim korisnicima CROSKILLS programa izobrazbe, svako promotivno događanje imat će regionalno specifičan karakter, s usmjerenjem na regionalno najistaknutija građevinska zanimanja i odgovarajuće aspekte energetske učinkovitosti u graditeljstvu. Koristimo prigodu da najavimo nekoliko idućih promotivnih događanja, koja su planirana za 28. listopada u Slavonskom Brodu, te 09. studenoga u Osijeku, a u prosincu posjetit ćemo Zadar.

Detaljnije informacije i najave daljnjih promotivnih događanja možete pratiti na web stranicama projekta www.croskills.hr, a za sve dodatne informacije možete se obratiti gđi. Valentini Stanojević, ing.građ., telefonom: 095.4844.444 ili e‐mailom: .

Srdačan pozdrav,
Projektni tim CROSKILLS

GALERIJA FOTOGRAFIJA

panel-diskusija-obnova-nakon-potresa-zagreb-16 panel-diskusija-obnova-nakon-potresa-zagreb-15 panel-diskusija-obnova-nakon-potresa-zagreb-14 panel-diskusija-obnova-nakon-potresa-zagreb-13 panel-diskusija-obnova-nakon-potresa-zagreb-12 panel-diskusija-obnova-nakon-potresa-zagreb-11

Više o projektu CROSKILLS:
Zgrade troše više od 40% ukupne potrošnje energije, a većina zgrada u Hrvatskoj nažalost ima vrlo niski stupanj energetske učinkovitosti (E, F ili G). Energetskom obnovom objekata moguće je peterostruko smanjiti potrošnju energenata, znatno povećati udobnost stanovanja te smanjiti troškove režija. Zbog toga je primjena energetske učinkovitosti vrlo važna. Međutim, energetski učinkovita obnova te izgradnja novih niskoenergetskih zgrada trenutačno predstavlja veliki izazov za građevinski sektor, jer izgradnja zgrada s malom potrošnjom energije zahtjeva visoku kvalitetu izvođenja radova, te pažljivo izvođenje i najsitnijih detalja na vanjskoj ovojnici zgrade i ugrađenim tehničkim sustavima, dok kvalificirana radna snaga nedostaje. Potražnju za educiranim i kvalificiranim radnicima potiču i programi financiranja energetske obnove, a zakonski propisi nakon 2020. godine više neće niti dozvoljavati gradnju energetski neučinkovitih zgrada.

Kako bismo pomogli rješavanju toga problema, europskim projektom CROSKILLS pokrenuli smo izradu programa izobrazbe s ciljem unaprjeđenja vještina građevinskih radnika za rad po načelu energetske učinkovite gradnje. Za 6 osnovnih građevinskih zanimanja za kojima se pokazuje potreba - zidar, tesar, soboslikar, monter suhe gradnje, krovopokrivač i fasader – razradit će se i verificirati programi obuke, a 2017. godine provesti i probna izobrazba radnika u prvim akreditiranim trening centrima diljem Hrvatske. Programe će moći pohađati kvalificirani i nekvalificirani, zaposleni i nezaposleni radnici, te tako stalno unaprjeđivati svoja znanja i vještine u energetskoj učinkovitosti. Novostečena znanja i vještine omogućit će educiranim radnicima veću konkurentnost na tržištu rada u Hrvatskoj i u drugim zemljama EU, tj. prednost pred onima koji ta znanja nemaju, a poslodavcima dati mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, tzv. zelenih poslova.

Projekt CROSKILLS (www.croskills.hr) zajednički provode Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Regionalni centar zaštite okoliša Hrvatska (REC), Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska udruga proizvođača fasadnih i toplinskih sustava (HUPFAS), Graditeljska škola Čakovec i Hrvatski zavod za zapošljavanje.