Održana radionica "Obnovimo Hrvatsku: komunikacija i kreiranje svijesti"

Održana radionica “Obnovimo Hrvatsku: komunikacija i kreiranje svijesti”

Održana radionica "Obnovimo Hrvatsku: komunikacija i kreiranje svijesti"

22.11.2016., Hotel Antunović, Zagreb

U utorak, 22. studenog 2016. održana je radionica „Obnovimo Hrvatsku: komunikacija i kreiranje svijesti“ u okviru projekta BUILD UPON i kampanje RENOVATE EUROPE, u hotelu Antunović u Zagrebu. Po prvi puta radionicu su zajednički organizirali Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS). Kako su nam teme, ciljevi i ciljane skupine podudarne, odlučili smo udružiti snage i sinergijom pokazati primjer i drugim udrugama koje se bave sličnim temama.

Glavna tema radionice je bila kako poboljšati međusektorsku komunikaciju u procesu energetske obnove zgrada. Više od 70 sudionika iz različitih sektora imali su priliku poslušati što na ovu temu imaju reći predstavnici raznih institucija i tvrtki - Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Labin Stan d.o.o te Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske.

Održana radionica "Obnovimo Hrvatsku: komunikacija i kreiranje svijesti" foto

Radionica je imala i posebnu gošću, dr. Christine Lemaitre, direktoricu DGNB-a koja je održala prezentaciju na temu „Zašto obnoviti komercijalne zgrade?“. Snimljen je i skype razgovor s direktoricom programa RenoWatt iz Belgije, Erikom Honnay koja je objasnila na koji način su komunicirali ovaj program sa svojim dionicima.

Nakon održanih prezentacija nastavljen je rad u grupama u kojima su sudjelovali predstavnici javnog sektora, predstavnici jedinica lokalnih samouprava, predstavnici financijskog sektora, građevinskog sektora, predstavnici obrazovnih institucija te medija, te su između ostalih doneseni i slijedeći zaključci:
Potrebno je putem raznih vrsta kampanja informirati javnost o višestrukoj koristi energetske obnove. Informacije trebaju biti jednostavne i prilagođene ciljnim skupinama. Potrebno je navesti primjere dobre prakse i ostvarene uštede. Svakako treba apelirati na emocije korisnika prostora, kao što su udobnost, sigurnost i zdravlje. Potrebno je početi s informiranjem od najranije dobi, kako bi se odrastalo s takvim načinom razmišljanja.

Sve informacije o projektu dostupne su na web stranici www.buildupon.eu, gdje se nalazi i lista svih dionika te pokrenutih inicijativa iz područja zelene gradnje u svih 13 europskih zemalja. Po završetku projekta očekujemo da će oni krajnji korisnici, koji shvate značaj zelene gradnje i uključe se u energetsku obnovu zgrada, ostvariti cilj postizanja boljih uvjeta za život u zajednici, ne samo uštedom energije.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju(HSZG) je neprofitna udruga i kao partner u konzorciju od 13 EU zemalja provodi projekt BUILD UPON od 1.3.2015. do 1.3.2017. godine, kojim pomaže nacionalnim vladama da donesu nove poboljšane dugoročne strategije energetske obnove zgrada. U Hrvatskoj je HSZG nositelj projekta, a glavni partner nam je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava HUPFAS) osnovana je kao strukovna udruga i bavi se promicanjem energetske učinkovitosti i ugradnje toplinsko-fasadnih sustava kao i stručnom edukacijom. Inicijativu Renovate Europe je započela EuroACE, asocijacija tvrtki za energetsku učinkovitost u zgradama, a HUPFAS je njen partner u Hrvatskoj. Cilj inicijative je kroz ambiciozne programe obnove smanjiti potrebu za energijom za 80% do 2050. godine u usporedbi s 2005. godinom.

Glavni partner u provedbi ovog projekta u Hrvatskoj je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH, zlatni pokrovitelj je Hansgrohe d.o.o., medijski pokrovitelj 24 sata, a medijski partneri gradimozadar.hr i suvremena.hr.

 

Radionica "Obnovimo Hrvatsku: komunikacija i kreiranje svijesti"