Predstavljena Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS)

HUPFAS logo

Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava – HUPFAS predstavila je danas u Zagrebu svoje aktivnosti. Udruga promiče informiranje i edukaciju javnosti o prednostima i pozitivnim učincima ugradnje toplinskih izolacijskih fasada. Udruga okuplja 13 renomiranih tvrtki koje svoje proizvodne pogone imaju na području Hrvatske i zapošljavaju ukupno oko 4.000 radnika, a ostvaruju oko 1,6 milijardi kuna prihoda godišnje.

Osnutak Udruge pozdravili su gđa. Vesna Trnokop Tanta, dopredsjednica Hrvatske gospodarske komore, prof.dr. Ivana Banjad Pečur, profesorica na Građevinskom fakultetu u Zagrebu i predstojnica Zavoda za materijale, saborska zastupnica dr. Mirela Holy, dopredsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša, te g. Davor Majetić glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Na predstavljanju je istaknuto kako su ugradnjom toplinsko-fasadnih sustava moguće uštede energije i novca čak i do 50% - bilo da se radi o adaptaciji starijih zgrada i obiteljskih kuća ili gradnji novih. Tako se osim ogromnih ušteda na grijanju i hlađenju podiže kvaliteta življenja u objektima, te istovremeno pomaže u borbi protiv klimatskih promjena i smanjuje energetsku ovisnost zemlje. Ukoliko se pokrene investicijski ciklus postigli bi se brojeni pozitivni efekti kao što je otvaranje do 5.000 novih radnih mjesta te povećanje proizvodnje u Hrvatskoj.

Dorijan Rajković, predsjednik Udruge,istaknuo je da se „oko 40% ukupne energije u RH troši u zgradarstvu, a najveći je broj stambenih zgrada toplinski neizoliran, te se ogromna količina energije rasipa. Predviđa se da će uslijed povećane potrošnje energije i ograničenih resursa fosilnih goriva troškovi grijanja i hlađenja u budućnosti rasti, pa je i za EU ušteda energije jedan od strateških prioriteta.“ Trenutno je u Hrvatskoj čak oko 80% zgrada malo ili u potpunosti toplinski neizolirano; a oko 2/3 energije u kućanstvima troši se na grijanje. Tehnički propisi i zakonska regulativa su nedorečeni a ugradnja sustava nije standardizirana.

Rješenja za koja će HUPFAS zalagati su podizanje znanja i svijesti investitora i krajnjih korisnika o prednostima ugradnje toplinsko-fasadnih sustava; poticanje subvencioniranja ugradnje toplinsko-fasadnih sustava od strane ministarstava ili fondova; stalna edukacija svih sudionika u procesu gradnje te usklađivanje tehničke i zakonske regulative tako da budu provedivi i smanje troškove.

Smanjenje potrošnje energije važna je tema u kontekstu pristupanje RH EU, jer se u državama članicama EU u zgradama troši 40% ukupno utrošene energije, one su pojedinačni najveći CO2 emiteri i imaju dug životni vijek. Za EU su energetska efikasnost i smanjenje emisije strateški ciljevi; a procjenjuje se da su moguće uštede na gorivu od 78 milijardi EUR-a na godinu, kreiranje milijun novih radnih mjesta te 560 milijuna tona godišnje izbjegnute emisije CO2. Također, od kraja 2020. sve nove zgrade u EU moraju imati potrošnju energije blizu nuli.

Neki od sljedećih koraka Udruge HUPFAS su organizacija i sudjelovanje na stručnim i informativnim seminarima; predlaganje unapređenja tehničke i zakonske regulative nadležnim institucijama; izrada tehničkih standarda za izvođače koji ugrađuju toplinsko-fasadne sustave; prijava za EU fondove u projekte educiranja radnika na području energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije te natječaj za najbolji diplomski rad na temu održive gradnje.

Osobe za kontakt:

Dorijan Rajković, predsjednik udruge
HUPFAS
Tel: 099 219 4011
E-mail:

Boris Hajoš, odnosi s javnošću
Boje komunikacije
Tel : 098 475 565
E-mail:

GALERIJA FOTOGRAFIJA

predstavljanje-udruge-hupfas-1 dorijan-rajkovic-predsjednik-HUPFAS predstavljanje-udruge-hupfas-2