Ima li Hrvatska dovoljno novca za energetske obnove?

Rezime panel diskusije u organizaciji HUPFAS-a

Panel - Ima li Hrvatska dovoljno novca za energetske obnove?

Hvala svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos uspjehu ovogodišnje panel diskusije u organizaciji Hrvatske udruge proizvođača toplinsko fasadnih sustava - HUPFAS održane 31. listopada u Zagrebu.

Ima li Hrvatska dovoljno novca za energetske obnove?

No, isto tako, ima li hrvatska dovoljno političke volje i administrativnih kapaciteta za krenuti u jaču energetsku obnovu zgrada, koja može biti pokretač gospodarstva, spas za građevinsku industriju i kućne proračune – glavna su pitanja koja su postavljena na prošlotjednoj panel diskusiji.

HUPFAS kasica

Štedjeti ili ulagati u energetske obnove?
Zaključak sudionika jest da novca ima i da će ga biti, jedino što je put do njega dug jer zahtijeva stručnost, vrijeme, temeljite pripreme i informiranost investitora ali i ostalih sudionika ovog procesa. Također,  postoji veliko zanimanje vlasnika obiteljskih kuća i suvlasnika (više)stambenih zgrada na lokalnim razinama, gdje interes premašuje raspoloživa sredstva.

Europska dimenzija
Stručnjaci iz Slovenije, Austrije i Italije predstavili su nacionalne i regionalne modele i projekte energetske obnove zgrada koji su pokrenuli gospodarske aktivnosti i ostvarili velike uštede vlasnicima i stanarima. U HUPFAS treću godinu za redom organiziramo ovakvu diskusiju jer vjerujemo kako ta iskustva i uspješni primjeri iz država EU mogu pomoći našoj politici energetske obnove.

Skup su putem video poruka pozdravili i Ivo Josipović, Predsjednik RH i Adrian Joyce, direktor europske kampanje RENOVATE EUROPE čiji je nacionalni partner HUPFAS. Zagrebačka diskusija samo je jedan od nekoliko nacionalnih događaja koji se u sklopu kampanje paralelno održavaju dok je završni dan REDay2014 konferencija u Bruxellesu 5. studenoga. RENOVATE EUROPE kampanja, kao i njezine članice, ima za cilj smanjenje potrošnje energije u zgradama EU za 80% do 2050. u odnosu na 2005. godinu.

Nužne edukativne kampanje i potpora države
Na diskusiji je konstatirano kako su energetske obnove zgrada izuzetno važne ali moguće jedino uz poticaje i financijsku pomoć države te da su nužne informacijske kampanje i edukacija kako bi šira javnost imala što više informacija o koristima i mogućnostima energetske obnove svojih kuća i zgrada. Nužno je pritom stalno isticati koristi energetske obnove – prvenstveno ekonomske – otvaranje novih radnih mjesta i pokretanje građevinskog sektora što pozitivno utječe i na gospodarstvo u cjelini i na prihode u državnom proračunu, smanjenje energetskog siromaštva tj. rasipanje energije i ništa manje važno – njihov pozitivan utjecaj na zaštitu okoliša.

Za sve to nužna je jača politička volja, jačanje administrativnih kapaciteta radi bolje pripreme projekata kako bi mogli snažnije krenuti u energetsku obnovu zgrada, koja može biti spas za građevinsku industriju, pokretač gospodarstva ali i spas za kućne proračune.

Preuzmite prezentacije održane na panel diskusiji:

 
Panel diskusija 'Ima li Hrvatska dovoljno novca za energetske obnove' u medijima

GALERIJA FOTOGRAFIJA

image079 image078 image067 image066 image063 image057 image053 image049 image046 image042 image041 image035 image031 image025 image024 image018 image013 image009 image006 image003