Rezime stručnog skupa – Konstrukcija i ovojnica zgrade

Rezime stručnog skupa - Konstrukcija i ovojnica zgrade

U utorak 12. srpnja, u organizaciji Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava - HUPFAS, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu i Društva građevinskih inženjera Zagreb održan je stručni skup Konstrukcija i ovojnica zgrade na kojem je predstavljeno četvrto izdanje Smjernica za izradu ETICS sustava.

Rezime stručnog skupa - Konstrukcija i ovojnica zgrade - foto

Smjernice su sastavili članovi HUPFAS-a, udruženja renomiranih hrvatskih i europskih proizvođača sustava ETICS i elemenata ETICS sustava koji djeluju na području Republike Hrvatske.

Cilj Udruge je stručnim i predanim radom članova Udruge pridonijeti edukaciji, promociji i podizanju kvalitete ETICS-a te održavanje konstruktivnog dijaloga sa svim ciljnim skupinama. Valja napomenuti kako su HUPFAS-ove smjernice za izradu ETICS sustava odobrene od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kao pomoćni nastavni materijal u srednjim graditeljskim školama, što još jednom svjedoči o kvaliteti ove brošure kao i o nesebičnom trudu uloženom od strane autora.

Zakon o gradnji određuje da je jedan od temeljnih zahtjeva za građevinu gospodarenje energijom i očuvanje topline. Njime se propisuje da u odnosu na mjesne klimatske prilike potrošnja energije prilikom korištenja uređaja za grijanje, hlađenje i provjetravanje mora biti jednaka ili niža od propisane razine, a da za osobe koje borave u građevini budu osigurani zadovoljavajući toplinski uvjeti. Građevine, također moraju biti energetski učinkovite tako da koriste što je moguće manje energije tijekom građenja i razgradnje, što se dokazuje energetskom iskaznicom zgrade.

Smjernice se temelje na trenutnom stanju tehnike te višegodišnjem iskustvu stručnih službi članova HUPFAS-a. Preporuča se da se pravila u njima pridržavaju svi sudionici u gradnji: projektanti, izvođači, nadzorni inženjeri te svi koji su uključeni u postupak ocjenjivanja sukladnosti građevnih proizvoda.

Prilikom otvorenja skupa, dekanica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Slavica Ćosović Bajić naglasila je važnost znanja i vještina, kao i želju, te mogućnosti, da ih se istima na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu i nauči, i to bez straha da će tako osposobljeni otići na rad izvan granica Hrvatske, jer veći je problem ako bez znanja i sposobnosti, nužnih za život i rad, oni bivaju prisiljeni ostati.

Prof. dr.sc. Josip Marušić izrazio je svoje zadovoljstvo suradnjom koja je dovela do zajedničke organizacije stručnog skupa te istaknuo važnost cjeloživotnog obrazovanja dodavši da je teorija bez prakse prazna.

Rezime stručnog skupa - Konstrukcija i ovojnica zgrade - foto

Predsjednik HUPFAS-a, mr.sc. Dorijan Rajković, dipl.ing. el. prisjetio se razgovora s kolegom iz švicarske udruge Proizvođača toplinsko-fasadnih sustava, koje more slični problemi kao nas, primjerice, kako osigurati da se toplinsko fasadni sustavi na ispravan način ugrađuju na gradilištu. Njihova razmišljanja idu u smjeru da se naprave edukacijski centri u kojima će se izvođači radova upoznati s ispravnim načinom rada.

Tako je i HUPFAS partner na projektu Croskills – cjeloživotna izobrazba građevinskih radnika za rad po načelu energetski učinkovite gradnje. Nažalost, u školama nema učenika koji se školuju za zanimanje fasadera.

Svjedoci smo da je broj projekata energetske obnove u porastu. Hrvatska je preuzela obveze i mora realizirati određene projekte, no svaki problem/reklamacija ima velik odjek, zasjeni sve dobro što je napravljeno. Mi smo prepoznali problem nedostatka educirane radne snage. Proizvođači organiziraju individualne seminare, no to je vrlo ograničenog dometa i znanje se slabo prenosi.

Gledajući interes svih 19 tvrtki članica, u 4 godine, osim smjernica za izradu ETICS sustava, članovi HUPFAS-a pripremili su i priručnike: Procjenu stanja fasada, zatim Alge i gljivice na fontanama, Kamene i keramičke obloge. U pripremi su i Troškovničke stavke za izradu ETICS sustava.

Mi smo kao industrija na udaru kad dođe do problema. Kako bismo prevenirali da do toga dođe, s ograničenim resursima ipak nastojimo pomoći struci, dodao je na kraju predsjednik HUPFAS-a, Rajković.

Jedan od autora, Krešimir Stunja, dipl.ing.građ. istaknuo je da su članovi HUPFAS-a digitalizirali izračun pričvrsnica i link na taj alat stavili na svoje mrežne stranice.

Na skupu su svoje dojmove oko izrade smjernica dali i recenzenti, mr.sc. Ranko Keindl, dipl.ing.građ. i doc.dr.sc. Zoran Veršić, dipl.ing.arh.

Keindl je kao jednu od najvećih kvaliteta ovih smjernica istaknuo objektivnost uputstva koje korisniku može pokazati i razviti osjećaj kad i gdje što treba primijeniti, a nema komercijalnu komponentu i ne preferira pojedine materijale i lobbije. Korisnik sam procjenjuje kada i gdje primijeniti koji materijal.

Veršić je pohvalio činjenicu što se ova smjernica našla na tržištu. Danas je ETICS sustav dominantan u postojećim i novim zgradama. Svi proizvođači proizvode komponente koje ulaze u taj sustav, a ključno je spajanje komponenti u jedan sustav. "Sustav u cjelini mora funkcionirati i pružiti podršku investitoru i izvođaču radova", zaključuje Veršić.

Nakon predstavljanja smjernica, održana su tri stručna predavanja. Sudionike skupa magistrica Donka Würth upoznala je s tehničkom regulativom na području betonskih konstrukcija i betona, a o različitim vrstama zaštite i obnove pročelja zaštićenih povijesnih građevina informirao ih je profesor Dražen Arbutina. Skup je završio predavanjem inženjerke Brigitte Mrvelj Čečatke o zbrinjavanju građevinskog otpada.

DOWNLOAD PREZENTACIJA:

GALERIJA FOTOGRAFIJA

_DSC3396 _DSC3390 lidija3386 prijedlog za kolaz_3381 prijedlog za kolaz_3380 _DSC3370 _DSC3361 _DSC3358 _DSC3355 _DSC3338 _DSC3329 _DSC3319 prijedlog za kolaz_3315 _DSC3314 _DSC3312 _DSC3310 _DSC3309 _DSC3308 _DSC3306 _DSC3303 _DSC3302