Važnost ugradnje toplinsko - fasadnih sustava

Važnost ugradnje toplinsko – fasadnih sustava

HUPFAS s potpredsjednikom Europske komisije

Na desetim, jubilarnim Danima ovlaštenih inženjera građevinarstva, sudjelovala je i Hrvatska udruga proizvođača toplinsko - fasadnih sustava - HUPFAS s prezentacijom na temu ”Zašto padaju fasade?”.

Već tradicionalni Dani ovlaštenih inženjera građevinarstva prepoznati su kao sjajna prigoda za okupljanje stručnjaka iz područja građevinarstva, a ovogodišnji jubilarni, deseti po redu Dani otvoreni su temom “Hrvatsko graditeljstvo: novi početak“. Sam naziv teme polazi od činjenice kako pokretanje uspješnog ekonomskog ciklusa i oporavka nije moguće bez aktiviranja sektora graditeljstva kao važnog i nezamjenjivog partnera u realizaciji niza projekata: od pojedinih grana prerađivačke industrije i turizma do izgradnje nove, nužne infrastrukture; od prometa do energetike.

Još uvijek aktualna gospodarska kriza pred graditeljsku struku u Hrvatskoj stavlja brojne izazove, no unaprjeđenje  energetske politike velika je prilika za pokretanje i jačanje gospodarstva. Snažan naglasak na to stavljaju i stručnjaci Hrvatske udruge proizvođača toplinsko – fasadnih sustava – HUPFAS koji su na 10. Danima ovlaštenih inženjera građevinarstva održali prezentaciju u bloku Zelene gradnje i energetske učinkovitosti na temu ”Zašto padaju fasade?” s ciljem edukacije ciljnih skupina kako bi se na što više objekata kvalitetno i ispravno ugradili toplinsko izolacijski sustavi - ETICS (External Thermal Insulation Composite System).

U posljednje vrijeme svjedoci smo nekoliko nekvalitetno izvedenih ETICS sustava. Samo neki od slučajeva su fasada sa zgrade u Vukovaru koja je pala 2010. godine, dvije godine kasnije isti slučaj dogodio se u Splitu, scenarij se zatim ponovio u veljači ove godine kada je bura srušila još jednu splitsku fasadu, pala je i fasada na dječjem vrtiću u Starigradu, a posljednja u nizu je fasada srušena burom u Rijeci početkom ožujka ove godine. Kako bi se takvi slučajevi izbjegli članovi Udruge sastavili su i izdali brošure ”Smjernice za izradu sustava za vanjsku toplinsku izolaciju - ETICS” i ”Održavanje ETICS-a” s kojima stručnjaci HUPFAS-a želi educirati te podići znanja i svijest ciljnih skupina kako bi se na što više objekata kvalitetno i ispravno ugradio ETICS.

Vrlo važan segment graditeljstva upravo je osiguranje kvalitetnog, stručnog i odgovornog obavljanja poslova koje je neostvarivo bez stalne izobrazbe, usavršavanja znanja i poboljšanja stručne kompetitivnosti koji pak izravno utječu na unapređenje čitave struke, njezinog digniteta, odgovornosti i učinkovitosti. Hrvatska udruga proizvođača toplinsko – fasadnih sustava – HUPFAS promiče informiranje i edukaciju investitora i krajnjih korisnika o prednostima i pozitivnim učincima ugradnje toplinsko izolacijskih fasada i okuplja 15 renomiranih tvrtki s 1.500 zaposlenih u građevinskoj branši koje se bave proizvodnjom i tržišnim plasiranjem toplinsko – fasadnih sustava.

Kako ističe Hrvatska udruga proizvođača toplinsko – fasadnih sustava, u zgradama se troši 40 posto ukupno potrošene energije, a upravo su one najveći pojedinačni CO2 emiteri te uz to imaju dugi životni vijek. Činjenica da najveći dio stambenih zgrada nije toplinski izoliran drastično utječe na rasipanje velike količine energije. Naime, u Hrvatskoj je trenutno čak 80 posto zgrada u potpunosti toplinski neizolirano, a čak 50 posto njih izgrađeno je prije 1975. godine. Dvije trećine energije u kućanstvima troši se na grijanje, a kompleksni tehnički propisi i zakonska regulativa dodatno otežavaju situaciju.

Ugradnjom toplinsko – fasadnih sustava moguće su uštede energije i novca i do 50 posto za krajnje korisnike, bilo da se radi adaptaciji starijih zgrada i obiteljskih kuća ili novogradnji. Osim velikih ušteda na grijanju i hlađenju ugradnjom toplinsko – fasadnih sustava značajno se podiže kvaliteta života, ali se i smanjenjem emisije CO2 pomaže u borbi protiv klimatskih promjena te se smanjuje energetska ovisnost zemlje.

Predviđa se da će zbog povećane potrošnje energije i ograničenih resursa fosilnih goriva troškovi grijanja i hlađenja u budućnosti rasti. Upravo zbog toga za Europsku Uniju ušteda energije je jedan od strateških prioriteta.

Procjenjuje se da su moguće godišnje uštede na gorivu od 78 milijardi eura, kreiranje milijun novih radnih mjesta te 560 milijuna tona godišnje izbjegnute emisije CO2. Hrvatska, kao članicu Europske Unije, ali i s ciljem razvoja ekonomije i pokretanja gospodarstva, nužno mora slijediti te trendove. Osim značajnih ušteda i smanjenja potrošnje energije, ugradnja toplinskih fasadnih sustava otvara mogućnost povećanja proizvodnje i novo zapošljavanje pet tisuća radnika.

S energetskom efikasnošću i smanjenjem emisije kao strateškim ciljevima od 31. prosinca 2020. sve nove zgrade u EU moraju imati potrošnju energije blizu nuli, tzv. “nearly zero” zgrade. Važnost toga prepoznaje Hrvatska udruga proizvođača toplinsko – fasadnih sustava.

Povezujući hrvatske proizvođače u jaku i relevantnu strukovnu udrugu, HUPFAS potiče snažne projekte ugradnje toplinsko - fasadnih sustava od strane ministarstava ili fondova, informirajući javnosti o prednostima i pozitivnim učincima ugradnje toplinsko - fasadnih sustava potiče i promovira ugradnju toplinsko - fasadnih sustava u novogradnji i obnovi, snažno djeluje na području daljnjeg razvoja i primjene toplinsko - fasadnih sustava te promiče tehničke i zakonske regulative koje su usklađene s EU standardima, a stalnom edukacijom svih sudionika gradnje jača se daljnji razvoj kvalitetne primjene toplinsko - fasadnih sustava.